Fractie Open Vld Landen verjongt


Begin deze week bood oud-burgemeester en huidig Open Vld-mandataris Iris Vander Schelde haar ontslag aan als gemeenteraadslid. Gelijk zet ze ook een punt achter haar politieke carrière. ‘Ik neem deze beslissing uit eigen beweging en om professionele en familiale redenen’, aldus Vander Schelde. ‘Ik vertrek zonder spijt of wrange gevoelens en maak graag plaats voor nieuwe jonge mensen’.
‘In 2008 werd Iris lid van Open Vld Landen’, vermeldt fractieleider Didier Reynaerts. ‘Zij ontpopte zich als een rasechte politica. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was ze partijvoorzitter en lijsttrekker. Ze werd 3 jaar schepen van lokale economie en de daaropvolgende 3 jaar burgemeester. Ze heeft bergen werk verzet en ideeën gelanceerd die tot op vandaag met groot succes doorwerken. Denken we maar aan ‘Kermis Stoase’, ‘WinterLanden’, ‘Landen Plage’ en het ‘Foodtruckfestival’.’, aldus nog Reynaerts. Vander Schelde is huisarts, echtgenote en moeder van twee studerende kinderen en wil tijd maken voor andere idealen. Daarom stond ze in 2018 al het lijsttrekkerschap af. Toch behaalde ze vanop de 2de plaats op de kieslijst een prachtige uitslag. ‘Haar beslissing komt niet als een totale verrassing’, zegt partijvoorzitster Tineke Van Eycken. ‘Toch gaan we haar geweldig missen.’

Haar plaats in de gemeenteraad wordt ingenomen door Malika Krossa. Krossa is een jonge dertiger en een geboren onderneemster. Naast haar zelfstandige activiteit is ze verantwoordelijke bij SMZ Pro. Tot voor enkele maanden was Krossa voorzitster van Jong Vld Landen. Op dit moment maakt ze deel uit van het BCSD (Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst). Tijdens de volgende gemeenteraad zal zij de eed afleggen als gemeenteraadslid voor Open Vld. ‘Na 7 jaar actief te zijn geweest op de achtergrond en als lid van het BCSD, neem ik nu met trots de fakkel over van Iris Vander Schelde’, zegt Krossa. ‘Ik kijk enorm op naar de manier waarop zij aan politiek heeft gedaan. Haar dossierkennis was enorm en ze ging ontzettend makkelijk en respectvol om met de Landenaar. Het zal moeilijk worden haar te evenaren.’

De plaats van Krossa in het BCSD zal worden ingenomen door de 27-jarige ‘spring-in-het-veld’ Pieter-Jan Lambert. Lambert is van opleiding leraar. Beroepshalve werkt hij bij de VDAB als bemiddelaar. Zijn ambitie is te kunnen bijdragen aan een beleid dat oog heeft voor de vorming en ontplooiing van de Landense jongeren. Verder wil hij ook gericht meedenken om  de mobiliteit in en rond Landen te ontsluiten. Ook de lokale economie trekt zijn aandacht. Zo wil hij initiatieven nemen om de werkgelegenheid uit te breiden en om lokale handelaren te ondersteunen.

Open Vld Landen bedankt Iris Vander Schelde langs deze weg oprecht voor haar jarenlange en onverdroten inzet voor haar partij. In een adem feliciteert ze Malika Krossa en Pieter-Jan Lambert  en wenst hen veel succes en inspiratie toe.

 

 

 

tekst: GM